Recent Posts

Sabtu, 2 Jun 2012

It's time to change!!!



Susahnya nak berubah! Memang dari dulu lagi macam ni. Tak tau la nak cari semangat dari mana lagi untuk berubah ni. Walaupun keadaan sekarang dah macam ni (dah dekat sangat dengan mati) tapi still payah nak berubah. Sembahyang kenkadang masih tertinggal, tabiat buang masa masih berlaku, main game still tak ingat dunia, membazir duit tetap berlaku, kurang meluangkan masa yang berkualiti dengan family tetap jugak jadi dan rokok still jadi halwa kat mulut aku nih.  Apa yang dah aku tak buat skrang nih cuma seks contact ngan golongan berisiko STD je. Kat mana silapnya lagi yek? Masa dok dalam wad tu boleh plak aku berhenti merokok, keluar je wad, hisap sebatang dua dengan niat nak berhenti tapi sekarang nih dah kembali tegar. Apa pun tak bolehlah aku nih…
Sebenarnya aku nih dari umur 12 tahun lagi dah takut dengan penyakit nih. Tapi masih juga buat benda2 yang berisiko tinggi terdedah dengan penyakit nih. Bila lepas buat, mula menyesal dan takut dengan dosa dan takut kena penyakit. Opsss.. jangan salah faham, bukan bermakna dari umur 12 tahun aku dah melakukan aktiviti berisiko yer. Bila sekarang ni dah hidup sebagai PLHIV nih, mula-mula memang rasa end of life tapi bila memikirkan masa depan anak-anak, aku mula mengutip kembali semangat yang bertaburan untuk terus hidup. Credit to bro AHP and his blog www.akuhivpositif.blogspot.com. Juga untuk Positive Warrior yang lain. Dari penulisan diaorang la yang membuatkan aku rasa masih ada sesuatu yang boleh aku lakukan buat keluarga aku. Kalau bro AHP masih mampu membahagiakan Kak Da & Kak Lifejacket serta anak-anaknya. Moga-moga aku diberi kekuatan, kesihatan dan kemudahan untuk menjadi seperti beliau.

Sabtu, 26 Mei 2012

Berilah aku kekuatan Ya Allah.....

Sekarang nih aku punya semangat memang tengah down abis. Badan kena gatal2. Abih calar balar dan berbekas kena garu. Bile kena sakit macam nih, memang confident level down abis. Rasa merenyam satu badan mintak digaru. Kalau dah berkudis sana sini, memang tak yakin nak berhadapan dengan orang. Takut orang tanya atau syak macam-macam. Lagi satu risau takut-takut melarat jadi macam satu patient yang dekat ngan aku masa dalam wad dulu. Abis mengelupas satu badan dia. Kalo dah macam tu memang kena duduk wad lagi dan tak tahu la boleh baik lagi atau tidak. Harap-harap dijauhkan la. Kalau la ada rakan2 yang boleh berkongsi pengalaman atau cerita sekarang nih, kan lebih bagus. Memang ada rakan yang bertanya kenapa ko ni asik mengaru je, Apa yang boleh aku kata, kulit aku nih dah sensitif sebab allergies ubat ari tu. Tapi tak tau la sampai bila alasan macam tu boleh diguna pakai.
Masalahnya bila jumpa doktor kulit last appoinment, dia pun tak tahu sebab apa. Dia kata mungkin sebab CD4 aku terlalu rendah kot. Ada ke dikalangan PLHIV yang CD4 rendah memang kena gatal-gatal macam ni. Bile dah confident level low macam ni, hilang terus semangat nak buat apa2, nak bekerja, nak bercampur gaul ngan kawan2, nak berjumpa ngan orang. Kalau boleh nak terperap je kat dalam rumah. Ya Allah, biar la aku mati dengan penyakit yang lain. Jangan la aku pergi dengan penyakit kulit yang teruk. Kalau aku pergi dengan penyakit kulit, macam mana dengan keluarga aku nanti. Pasti mereka akan menerima buruk sangka dari orang lain. Berilah aku semangat dan kekuatan untuk menempuh ujian ini Ya Allah... Amin....

Selasa, 22 Mei 2012

Sehari dengan appoinment Doktor

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera..

Xde info sangat yang nak dikongsikan lagi, kalo nak banyak info better klik sini. Rasanya kat blog tu lebih banyak info kalau PLHIV yang baru nak cari semangat untuk teruskan hidup boleh dapat. Aku sendiri dapat semangat nak teruskan hidup pun dari blog AHP. Setelah didiagnos sebagai PLHIV, aku pun mula2 rasa end of life, tapi bila baca blog AHP, aku kembali mengutip semangat aku untuk terus hidup demi anak2 aku. Bila anda disahkan ada HIV, bulan bermakna anda akan mati esok. Kita masih boleh meneruskan hidup seperti biasa cuma Allah tarik satu nikmat je dari kita iaitu nikmat seksual suami isteri. Itu pun kalo isteri ko -ve HIV, kalo +ve gak, xde berubahnya.Cuma kena terima rawatan yang sepatutnya.

Entri kali nih aku cuma nak bercerita pasal keadaan aku sekarang nih. Semalam aku baru lepas appointment kat hospital. Pagi ke klinik dermatologi dan petang ke Klinik Infectious Disease atau biasa aku panggil ID la. Sekarang nih keadaan aku semakin ok kot, cuma selsema skit (maybe sebab cuaca kot pastu ditambah plak ngan CD4 aku yg terlalu rendah). Di derma, aku jumpa Dr. Azlina, doktor nih aku nampak macam yakin tak yakin je nak percaya tapi sebab dia doktor dan dia lebih arif pasal masalah kulit so aku kena percaya je lar. Aku kena follow up kat derma sebab aku kena allergies ari tu sehingga kulit aku naik merah2 dan mengelupas. Macam udang kena bakar, kata member aku lar. Sekarang nih kesan merah tu dah xde, cuma kesan merah tu dah jadi hitam je (ituyg menyebabkan aku hilang keputihan kulit aku tu). Aku memang harap sangat aku dah tak kena allergies ngan ubat sebab dulu doktor suspected aku allergies ngan Bactrim @ Stocrin. So sekarang nih, dah 2 minggu makan Stocrin, xde langsung timbul ruam merah cuma sekarang nih aku kena gatal2. Abis dada ngan kaki aku melecet sebab kena garu, bile dah stat garu tu susah plak nak berenti sebab sedap sgt.Gatal2 tu merupakan bintat dan bile dipicit ada kuar air. Doktor Kan kata nih sebab CD4 aku terlalu rendah, Dr Azlina pun  kata gitu sebab dia x taw aku kena apa. Dia kata logic explaination sebab gatal2 nih adalah CD4 aku rendah. Ujian STD semua dah buat, dan resultnya memang negatif. Alhamdulillah.  Aku memeng harap sangat aku x allergies ngan Stocrin sebab Dr Kan kata kalau aku allergic juga ngan Stocrin, dia kena bagi aku ubat lain yang kosnya Rm 3000 lebih setahun. Itu pun sebenarnya cuma cover 3 bulan je, yang lain kerajaan tanggung. Mana nak cekau beb, RM 3 ribu, sekarang nih nak menyimpan pun pengat, apa lagi nak collect 3 ribu. Bactrim tu ubat yg aku makan utk rawat PCP aku, info pasal Bactrim, korang bleh klik sini. So sekarang nih ubat HAART yang aku makan adalah TENVIR EM dan STOCRIN. Dan pil gatal bile perlu (walaupun aku rasa mcm x jalan je ngan pil gatal tu)

TENVIR EM & STOCRIN


Mr. F : Doakan ye kenkawan semua semoga aku x allergies ngan ubat nih.















Ahad, 20 Mei 2012

Salam Perkenalan

Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua pembaca... err... ada ker org nak baca blog aku nih...

Nampaknya inilah entri pertama aku, tak tahu lar boleh rajin blogging ke tak lepas nih. Sebab blog pertama aku memang dah x dijenguk lagi dah. Harap harap bleh rajin lar sebab bile baca blog rakan2 yang seangkatan denganku nih, semangat nak menjalani hidup meningkat, sambil semangat nak berubah juga bertambah.

Memandangkan ini entri pertama, biar la entri ini jadi entri pengenalan diri aku.

Aku seorang lelaki yang berumur 31 tahun 5 bulan sewaktu entri ini dikarang. So kalau korang baca entri ni lagi 5 or 10 tahun lagi, korang tambah lar sendiri. Aku nih bekerja sebagai machai di sebuah jabatan kerajaan (Alhamdulillah la sebab keje gomen nih, kalo keje swasta, aku rasa dah lama kena buang dah pasal banyak sgt MC). Telah berkahwin dan mempunyai 2 orang cahayamata yang comel (ini la kekuatan aku skrang, bile mcm putus asa je, pikir diorg aku jd semangat balik nak idup).

Bile disahkan sebagai PLHIV nih? (aku xnak gunakan virus maut yg slalu org guna, sebab HIV bukan virus yang bleh bawak maut, PLHIV akan maut sebab virus lain, HIV cuma lemahkan imun sistem je beb). Aku disahkan PLHIV nih akhir tahun lepas, lepas buat ujian darah kat Pathlab nih. Lepas kuar result tu je aku amik masa 3 minggu utk bagitahu wife aku, tak lama lepas bagitahu wife aku, aku terus kena masuk wad sebab kena Pneumocystis jiroveci (carinii) pneumonia (PCP) atau lebih senang jangkitan kuman kat paru2 lar. Memang seksa sebab susah nak nafas pastu asik demam je. Aku kena sebab CD4 aku terlalu rendah, 32 je waktu tu. Tapi hikmahnya, aku dapat sokongan dari adik beradik aku berserta isteri aku sendiri. So kalau korang ada HIV (harap2 dijauhkan), terus dapatkan rawatan, jangan nak kena sakit baru nak pegi hospital. Lepas kuar wad, aku kena admitted balik sebab kena allergies ngan ubat yang aku makan. Doktor budjet mungkin bactrim atau stocrin. Aku memang harap allergic ngan bactrim bukan stoctrin.

Sekarang nih, aku dah start rawatan HAART, makan pil Tenvir ngan Stocrin. Esok ada appoinment ngan doktor, kena amik darah lagi. Mintak2 doktor tak kata aku allergic ngan stocrin tu. Kalo allergic lagi, kena start ubat yang bayar Rm 3000 lebih setahun tu. Mana nak cekau beb....Harap-harap esok berlalu tanpa masalah.